sneller-maken-wordpress-website
Zonder categorie

Je WordPress website sneller maken? 5 tips!

Hoe kan ik mijn WordPress website sneller maken? Het is een vraag die veel websitebouwers zichzelf na enige tijd stellen. WordPress is namelijk wel een handige en snelle manier om je eigen site te bouwen, maar je zult merken dat hoe verder je hem uitbouwt, hoe trager hij begint te worden.

In deze blog gaan we het hebben over een aantal oorzaken van een vertraagde WordPress site. Daarnaast geven we tips over hoe je deze problemen kunt oplossen. We bespreken bijvoorbeeld het effect van plugins, extensies en afbeeldingen op de laadtijd van je site, en hoe je dit kunt verminderen. Zo krijg jij de juiste handvatten en kun jij zelfstandig je WordPress website sneller maken (hoewel we deze taak anders ook graag op ons nemen!).

wordpress-website-sneller-maken

Waarom je WordPress website sneller maken essentieel is

In SEO staat de gebruikerservaring centraal. Continu je WordPress website sneller maken hoort daar ook bij. Gebruikers geven nu eenmaal de voorkeur aan snellere sites, en sites die de gebruiker geven wat hij of zij wil worden door Google beloond met betere posities.

Zowel de gebruikers als Google worden steeds veeleisender. Wist je dat circa 50% van de gebruikers geïrriteerd raakt als een website er langer dan 2 seconden over doet om te laden, en dat 40% na 3 seconden gewoon wegklikt? Dat wil je niet hebben, en Google ziet dat ook! Dat is waarom wij dit artikel hebben geschreven: om jou te leren hoe je je bezoekers tevreden houdt door je WordPress website sneller te maken.

Je WordPress sneller maken doe je met deze 5 essentiële tips:

1.   Minder zware extensies = een snellere WordPress website

Wil je een bestaande website sneller maken? WordPress geeft je standaard toegang tot een aantal thema’s, maar je kunt ze ook zelf downloaden. Soms komen daar zware extensies bij kijken. Denk bijvoorbeeld aan sliders en interessante grafische effecten, die eigenlijk een negatieve impact hebben op je site.

Eigenlijk helpt het om dit al te weten vóór je je website gaat bouwen, maar op een later moment kan dit ook nog. Bijvoorbeeld wanneer je merkt dat het laden wel erg traag gaat. In dat geval is het belangrijk om goed te kijken naar de extensies die je gebruikt, en te bepalen of ze echt noodzakelijk zijn of niet. Je kunt dit testen door te zien wat er gebeurt als je ze uitschakelt.

Werkt dit? Dan heb je al een quick win! Anders kan het goed zijn om toch op termijn te kijken of je niet voor een ander WordPress thema kunt kiezen.

2.   WordPress website sneller maken? Plugins maken uit

Je WordPress website sneller maken en plugins gaan niet per se goed samen. Toch heb je vaak wel plugins nodig om bepaalde functionaliteiten mogelijk te maken. Hier geldt eigenlijk hetzelfde verhaal als met de extensies: heb je een plugin niet nodig? Verwijder hem dan!

Het is ook aan te bevelen om af en toe eens goed te kijken welke plugins je hebt en of daar ondertussen niet een beter alternatief voor bestaat. Na enige tijd zullen ze namelijk verouderd raken, vooral als ze niet meer worden geüpdatet. Daardoor wordt je WordPress website niet sneller, en in het ergste geval trager.

wordpress-plugins

3.   Maak gebruik van lazy loading en caching

Bij het sneller maken van WordPress gaan lazy loading en caching eigenlijk hand in hand. Met lazy loading bedoelen we hierbij dat elementen pas geladen worden wanneer een gebruiker ze überhaupt kan zien, en dus niet eerder dan dat. De andere optie is namelijk dat je hele site in één keer geladen wordt, wat veel van de server vraagt.

Hoe ziet dat eruit? Nou, denk hierbij bijvoorbeeld aan uitschuifmenu’s: die bevatten ook informatie, maar die is niet direct zichtbaar voor gebruikers. Je kunt ze zo instellen dat de inhoud pas geladen wordt wanneer de gebruiker erop klikt; dat scheelt ook meteen weer.

Caching is de andere kant van het verhaal. Hiermee zorg je ervoor dat de geladen gegevens plaatselijk bij de gebruiker worden opgeslagen. Wanneer de gebruiker de volgende keer terugkomt, hoeft de server minder hard te werken. Hierdoor voelt je WordPress website automatisch sneller aan.

4.   Beperk de grootte van je afbeeldingen

Heb je veel afbeeldingen? Vaak kun je dan je WordPress site sneller maken door die afbeeldingen flink te comprimeren. Dit is een duur woord voor het ‘verkleinen’ van de bestandsgrootte! Een niet-beeldvullende afbeelding zou maar tussen de 20 en 200 kb moeten zijn, en een beeldvullende afbeelding maximaal 400 kb! Haarscherpe afbeeldingen van meerdere mb’s heb je niet nodig, die vertragen je site alleen maar. En tenzij gebruikers flink inzoomen, zullen ze het verschil eigenlijk niet zien.

afbeelding-grootte

5.   Blijf je website testen

WordPress sneller maken is een continue uitdaging, waarbij steeds andere factoren om de hoek komen kijken. Tenslotte blijft dit hostingplatform veranderen, en de regels veranderen mee. Daarom is het belangrijk om iedere aanpassing te blijven testen.

Onze laatste tip luidt dan ook: doe geregeld onderzoek naar de nieuwste best practices en zie het effect dat ze in de praktijk hebben. Zo behaal je uiteindelijk toch de beste resultaten.

ON. IT kan ook jouw WordPress website sneller maken!

Liever je WordPress website sneller laten maken? Dat kan ook! Bij ON. Digital IT kun je je website laten onderhouden, zodat jij er geen omkijken meer naar hebt. Ook kun je bij ons een complete website laten maken. Wel een stuk makkelijker dan zelf alle trends in de gaten moeten houden, toch? Heb je interesse, neem dan zeker eens contact met ons op. Met onze uitgebreide ervaring is jouw WordPress website sneller maken voor ons een fluitje van een cent. 

webdesign

Abonneer je op de nieuwsbrief!